14 August 2011

ADUHAI ISTERI ~ PART 6

“TANGAN tu dah okey ke?” tanya Emir bersahaja sambil duduk di sebelah Harlyna. Mata ditala ke skrin TV. Rancangan American Tops Model. Antara rancangan yang memang dia tak boleh nak join langsung. Lalu matanya dialih ke arah isterinya yang nampak penuh minat menonton rancangan itu sejak tadi.

Apalah yang menarik sangat rancangan begitu. Sekadar menonton wanita-wanita Amerika yang didandan cantik kemudian diarah posing depan kamera. Atau disuruh catwalk di pentas runaway.

Perhatian Harlyna masih tidak terjejas.

“Lynn...” Suara Emir naik satu tone.

“Aaa... apa?”

“Abang tanya tangan tu dah okey ke? Tak sakit lagi?”

Harlyna mengangguk. Tapi matanya masih tidak berganjak dengan rancangan kegemarannya.

“Itulah... lain kali bila belajar memasak jangan berangan. Kalau fikiran ke lain macam mana nak cepat pandai?”

“Bila masa pulak Lynn berangan. Jangan main tuduh tau. Itu dah kira berdosa,” bidasnya tidak mengaku kalah.

“Habis... abang suruh potong sayur, tapi yang pergi potong jari tu kenapa? Hah, sekarang siapa yang susah? Abang jugak,” leter Emir panjang lebar hingga mulut Harlyna sudah senget sebelah.

Bila teringat semula kelas masakan mereka tadi, Emir tergelak. Suruh potong bawang tapi dicincang sampai lunyai. Itu belum kira masa disuruh menumis. Ada ke patut tuang minyak sampai separuh kuali. Nak deep fry bawang tu! Kalau ya pun tak tahu masak agak-agak la sikit.


Lebih pening kepala, bila nasi yang dimasak jadi bubur! Lainlah kalau masak atas api dapur, tapi ini guna rice cooker. Uh! Kalau macam ni? Sepuluh tahun belajar pun belum tentu khatam.

Macam mana nak bawak balik kampung tunjuk depan umi. Mahu kena bantai gelak dek Zety dan Kamelia nanti.

Tapi ada yang mencuit hatinya ketika memandang wajah naif Harlyna ketika di dapur. Walaupun tak tahu, tetapi dia tidak membantah atau banyak songel walaupun segala arahannya dilakukan dengan wajah ketat lagi kelat.

Paling kelakar, bila suruh ambil serbuk kunyit gadis lalu hulurkan serbuk kari. Diminta daun bawang dihulurnya daun sup. Kan lain benar rupanya. Masih juga tak tahu. Agaknya gula dengan garam pun tak reti nak beza.

“Apa yang Lynn dah belajar tadi jangan lupa pulak. Kalau dipraktiskan selalu lama-lama nanti tentu mahir,” ujarnya dengan bibir melebar.

Senyuman Emir mengundang rasa geram Harlyna bersama dengan pandangan dari ekor mata. Nak balas rasa tak semangat pulak! Dari layan Emir membebel, lebih baik layan American Next Top Model. Kalau tak sampai subuh esok pun belum tentu habis. Bila berceramah tak tahu penat, luahnya di dalam hati.

Emir ikut diam bila gadis itu membisu. Matanya turut ditala ke kaca TV. Kalau seminit dua bolehlah dia duduk diam. Tapi lama-kelamanaan bosan tahap kronik sudah mula menyerang.

“Bak sini remote tu,” pintanya lembut.

Harlyna kerling. Ni apa hal nak ambil alih kuasa. Dari tadi orang sedap-sedap layan... senang-senang dia nak tukar rancangan lain.

“Mesti ada rancangan lain yang lebih menarik.”

“Tak boleh!”

“Ala... boring ya amat show ni, Lynn. Abang tak minat. Kita tengok cerita lain boleh tak?” soalnya cuba bertolak ansur. Memujuk. Suara pun sudah berubah romantis. Kalah Rosyam Nor. Shah Rukh Khan pun tak boleh challenge.

Keras tubuh Harlyna. Kata-kata Emir tidak langsung menggugat apa yang sedang dilakukan. Tidak dilayan langsung.

“Lynn... tukar le channel tu...”

“Nope...” Gadis itu geleng kepala. Lalu alat kawalan jauh diletakkan di bawah punggungnya.

Mata Emir sudah buntang. “Apa... kalau letak kat situ ingat abang tak berani ambil ke?”

“Cubalah kalau berani.”

“Lynn jangan ugut abang...” Emir memberi amaran. Kelakiannya sudah rasa tercabar.

Uh! Tak adanya dia berani. Dengan mulut terjuih dan kening terjongket, sedikitpun hatinya tidak tercuit dengan amaran lelaki itu. Dia duduk bersilang tangan. Senyuman simpul sudah menghiasi bibir. Bagai meraikan kemenangan.

Wajah Emir didekatkan dengan Harlyna. Hembus nafasnya yang panas menampar pipi isterinya.

Dada Harlyna terasa dipalu. Berdebar tidak terkata. Pipinya terasa bahang dek hembus nafas panas Emir. Namun kerana ego punya pasal. Dia kuatkan semangat dan cekalkan hati.

“Betul? Tak menyesal?”

Soalan lembut dan romantis itu buatkan Harlyna panas punggung. Tetapi dia tetap tidak mahu mengalah.

“Lynn...” Kali ini suara Emir sudah berubah mendatar.

Harlyna tetap tak layan.

“Lynn!” Dan lebih kasar.

Betapa kala itu hatinya sudah terasa pelik semacam. Kenapa begitu mudah lelaki itu berubah mood.

“Jangan bergerak...” Suara Emir lain bunyinya.

Perlahan-lahan Harlyna toleh ke arah lelaki itu. Mukanya begitu serius.

“Tu... rambut Lynn...”

“Kenapa?” Rasa pelik tidak dapat disembunyikan lagi.

“Ada labah-labah...”

Sebaik perkataan itu melantun keluar, terus Harlyna melompat ke atas riba Emir sambil menjerit. Dia pejam mata. Kuat. Malah tanpa segan silu lagi tangannya enak sahaja memaut ketat tengkuk suaminya. Pipi mereka saling berlaga.

“Err... err... dah ke?” soalnya terketar-ketar. Terasa seluruh semangatnya terbang. Segala tekad yang bulat tadi hancur lebur. Apabila terasa tangan Emir mengusap-usap rambutnya barulah dia berani buka mata perlahan-lahan.

“Tahulah abang hensem. Mesti Lynn sayang abang sangat-sangat sampai sanggup peluk kuat-kuat macam ni.”


Mata Harlyna terbuka luas. Dia melihat Emir sedang membelai rambutnya dan sebelah tangan lagi sudah memegang alat kawalan jauh. Ceh! Bedebah! Main kotor rupanya.

Tangan lelaki itu ditepis kuat. Kedudukannya dialih ke tempat asal. Terasa sakit hati! Tambah pula bila dengar ketawa kecil Emir. Seronoklah tu. Mana aci menang curi. Main tipu!

6 comments:

fnaMaya said...

haha . lawak la kak ! ....

elly said...

best! Bila ye novel ni akn keluar??? X sabar tunggu......

ayuemelda said...

Aduhai Isteri berkonsep islamik, tp anda unsur santai n romantik komedi... klu ada rezki insyaALLAH thn ni kuar... msh dlm penilaian pihak penerbit...

lara said...

best,,,,,la cite ni ada unsur lawak dan romntik,,,,,cepat sambung...takla tunggu lama sangat

DLa said...

AE..post ni buat saya lg x sabar la...
Emir..romantik sgat...
x sabar rasanya nak tggu publish..harap x lama lg la ye...hihii :)

RIN said...

ha ha ha... memang lawak. nanti nak pi beli...